Incendis forestals: gravetat i com previndre'ls
Com previndre'ls i com actuar davant un


En els últims anys, i especialment, i lamentablement, durant les últimes setmanes, els incendis forestals han arrasat boscos i paisatges agreujant la situació mediambiental i climàtica a nivell mundial. Al seu torn, el canvi climàtic agreuja el risc i la problemàtica aparellada als incendis forestals, que cada vegada són més ràpids, perillosos i difícils de controlar.


Un dels aspectes més importants de la lluita contra els incendis forestals és el de la prevenció. Aquesta acció es basa principalment en dos elements: la planificació preventiva, i la regulació de les activitats susceptibles de provocar-los.

El risc que ocórrega un incendi forestal s'incrementa notablement en l'època estival a causa de les altes temperatures i l'absència de pluges, condicions que cada vegada són més freqüents, per la qual cosa és essencial extremar les precaucions durant els mesos d'estiu.

A continuació, proposem alguns consells per a previndre els incendis forestals, ja que buscar solucions no és únicament una responsabilitat de les autoritats: tots i totes podem contribuir a això.

No hem d'oblidar que, segons dades oficials de Greenpeace, el 96% dels incendis forestals són provocats per l'ésser humà, en la seua gran majoria, per negligències


1. No abandones residus que puguen provocar un incendi

Els residus com botelles i altres objectes de cristall poden fer efecte lupa i iniciar un incendi. Així mateix, residus com a papers o altres materials combustibles, poden ajudar a propagar o avivar el foc.

Finalment, és fonamental no llançar burilles de cigars o mistos en zones forestals ni prop d'elles. Tampoc en la carretera per la finestreta del cotxe, ja que el vent pot transportar-les i activar-les.

Independentment que les anteriors indicacions vagen únicament enfocades a previndre un incendi forestal, de manera general, t'instem que no tires residus, de la classe que siguen, en zones no destinades per a la seua gestió, i menys en zones naturals.


2. No faces foc en època d'incendis

En general, fer foc en zones forestals i en els seus voltants és una activitat delicada per a la qual hem d'anar amb precaució. Però, especialment, entre l'1 de juliol i l'1 de novembre, sent aquesta l'època de major risc d'incendis, qualsevol xicoteta espurna o flama pot iniciar un incendi. Per aquest motiu, es recomana no fer fogates o barbacoes, ni cremar restolls, en l'època de major risc.


3. En l'època de major risc no utilitzes maquinària o eines que puguen generar espurnes, i evita l'ús del vehicles de combustió en zones forestals

Es recomana evitar l'ús d'aparells mecànics i vehicles de combustió, com el cotxe, en zones forestals en els seus voltants en l'època estival, fonamentalment. El tub d'escapament en contacte amb matolls secs podria generar un incendi. De la mateixa manera, aparells mecànics com a desbrossadores i motoserres provoquen espurnes o calor intensa. Tingues aquest consell en ment especialment en cas d'allotjar-te en una zona forestal.


Algunes mesures d'autoprotecció en cas que presencies un incendi forestal

Intenta apagar-ho   

 Només si és incipient i, sempre, prioritzant la teua seguretat.

 Cobreix el teu nas i boca

 Si pot ser, amb una tela mullada i allunya't en direcció oposada al fum.

 Roda sobre el sòl

Si la teua roba es pren foc. i, si tens una manta o objecte similar, cobreix-te amb ella.

Dirigeix-te costa avall

 I no busques refugi en zones profundes, pots veure't acorralat/a.Però, sobretot, si presencies un incendi en la muntanya, avisa urgentment al 112 i resguarda't

Recorda, la teua seguretat és el més important.


La nostra primera acció com a Associació